joi, 27 mai 2010

Caldura si lumina din electricitate

Al VIII-lea deceniu al secolului XIX, constituie epoca iluminatului electric.
Dezvoltarea oraselor, aparitia blocurilor si cladirilor massive, a
corpurilor de fabrici si uzine cera imperios un nou izvor de lumina, mai puternica, mai vie, care sa poata fi distribuita in numeroase puncte.Iluminatul devine astfel domeniul de baza al aplicarii electricitatii. Cu acest prilej au fost create generatoarele industriale si centralele electricecare au deschis la randul lor drum electricitatii ca forta in puternicul fort al industriei.
Aceste victorii ale elctricitatii chiar de la inceputul dezvoltarii ei se datoresc in buna parte lucrarilor Edison.
Multumita unor combinatii speciale a pompelorde aer, in octombrie 1879, Edison a obtinut un vid(o rarefiere in balon) aproape de o milionime de atmosfera (cu mult mai putin decat vidul pe care tehnica il poate obtine azi; pe atunci o foarte mare realizare).
Intr-una din noptile sale de munca din acea perioada, Edison , in laboratorul sau cugetand la una din problemele obisnuite, ce nu-I dadeau pace, framanta distrat intre degete un cocolos de funingine, amestecat cu smoala, pe care il folosea la telefon. In timp ce gandurile inventatorului zburau departe, degetele lui turteau si rasuceau cocolasul int-un firicel tot mai subtire. Cand Edison a privit intamplator firul, i-a trecut prin minte sa incerce acest fir la lampa electrica. Spre marea satisfactie a lui Edison experienta facuta imediat a dat rezultate bune. A continuat sa experimenteze filamentele de funingine, in diferite compozitii si diferite forme. Dupa numeroase experiente Edison a confectionat o lampa cu fir de bambus carbonizat in forma de potcoava introdus intr-un balon de sticla din care a evacuat cu grija tot aerul.
La 21 octombrie 1879, Edison a conectat lampa la circuitul electric, in lampa s-a aprins lumina. Edison a marit intensitatea curentului , asteptand ca firicelul subtire san u mai suporte caldura pana la incandescenta. Lumina s-a facut insa mai stralucitoare. Edison a continuat sa maresca intensitatea curentului electric, pana a ajuns la temperature de topire a diamantului. Abia atunci filamentul nu a mai putut rezista si lampa s-a stins.
Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune una din cele mai mari inventii ale secolului al XIX-lea.
Cu toate acestea au mai fost necesare inca aproape 13 luni de munca si cheltuieli de peste 40.000 de dolari pana ce lampa a fost intr-atata perfectionata incat sa poata fi pusa in practica pe scara larga.



Mijloacele de incalzit conventionale se impart in doua mari categorii: mijloace de incalzire centrala (grupuri de locuinte) si mijloace de incalzire individuala (pentru fiecare locuinta sau camera).
La incalzirea centrala, agentul de incalzire (apa calda, aburul, sau mai rar, aerul cald) ajunge in locuinte printr-un sistem de conducte si distribuitoare, incalzind caloriferele care emana caldura in camerele in care sunt amplasate. Este sistemul cu cel mai mic risc de producere a unui incendiu, practic nefiind inregistrate incendii care sa aiba ca sursa de aprindere radiatoarele acestui sistem. Se pot produce incendii la centralele care deservesc sistemul, acolo unde incalzirea agentului termic se face in centrale termice de zona, dar acestea sunt deobicei amplasate la distante suficient de mari fata de locuinte.
Mijloacele de incalzire individuala folosesc pentru producerea caldurii combustibilii (sobele, microcentralele) sau energia electrica (radiatoare, calorifere, aeroterme).
Toate aceste mijloace de incalzire, in anumite conditii, pot provoca incendii.



Mijloacele de incalzit electrice

Radiatoarele sunt compuse din una sau mai multe rezistente electrice, montate pe un suport termorezistent si electroizolant intr-o carcasa de protectie. Sunt alimentate de la reteaua electrica si pot avea un sistem de reglaj al temperaturii prin termostat sau temporizator, conductorul de alimentare terminandu-se cu un stecher de alimentare.
Rezistentele radiante pot fi in contact direct cu atmosfera (la modelele mai vechi) sau protejate. Protectia este realizata de regula din sticla...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate